Stort lager | # Egen udvikling | # Viden

 

Brændstoffilteroplysninger

Her gennemgår vi de forskellige filtre, der findes i et brændstofsystem og relaterede spørgsmål. Brændstoffilteroplysningerne er opdelt i følgende kategorier:

 1. Forskellige typer brændstoffiltre
 2. I hvilken retning er brændstoffilteret monteret (indsæt filter)
 3. Hvad betyder 10 mikron og 100 mikron?
 4. Hvornår skal et brændstoffilter udskiftes?
 5. Problemer med modtryk i brændstoffilter
 6. Hvad betyder forfilter?
 7. Hvor er et brændstoffilter monteret?
 8. Hvor meget kraft kan et brændstoffilter klare?
 9. Kan du rense et brændstoffilter?
 
 

1

Forskellige typer brændstoffiltre

Der er normalt tre typer filtre i et brændstofsystem. Forfilter, hovedfilter og Dysefilter.

 
 

Forfilter

Forfilteret monteres som det lyder - først i systemet, før brændstofpumpen. På en intern brændstofpumpe er den monteret direkte på pumpen. På en ekstern brændstofpumpe er den monteret på brændstofledningen før pumpen.

Sædvanlig filtrering her er 50-100 mikron.

 

Hovedfilter

Dette filter er det, man taler om, når folk nævner brændstoffiltre. Den er placeret på tryksiden mellem brændstofpumpen og sprederne på motoren. Så hvis du skal skifte et brændstoffilter, er det dette, der menes.

Sædvanlig filtrering her er 8-15 mikron.

Der er to typer (modeller) af hovedfiltre. Arkfiltre såkaldte "spin on" filtre og in line filtre. Metalfilteret skrues af, og hele enheden udskiftes. In-line filtre har et indsatsfilter, der kan udskiftes.

Dysefilter

Sprederfiltre er der kun for at beskytte sprederne mod snavs, der kan komme under fx service/montage/demontering.

Mange kører uden problemer uden disse filtre, men det anbefales at bruge diffuserfiltre, da de ikke er en begrænsning. ca 8 mikron filtrering alt efter hvilke filtre du bruger.

 
 

2

I hvilken retning er et indsatsfilter monteret?

Et indsatsfilter i et brændstoffilter monteres normalt, så brændstoffet presses udefra og ind i filteret. Filterholderen har normalt en pil til strømningsretningen, men man kan sagtens skubbe en finger eller mejsel ind og hvor den stopper er indløbet og hvor det er "tomt" i midten er udløbet. Hvis filteret bliver tilstoppet nok (fuldt af snavs) vil det flyde værre, og så kan det være almindeligt, at filteret bliver komprimeret.
 
 

3

Hvad betyder 10 mikron og 100 mikron?

1 mikron er det samme som 0,00003937" eller 0,001 mm. 10 mikron bliver så til 0,01 mm som er 10 gange større end 1 mikron. 100 mikron er derfor 0,1 mm og 100 gange større end 1 mikron. Når man taler om brændstoffiltre, er et mindre antal er det samme som mindre huller, hvilket betyder finere/bedre filtrering.
 
 

4

Hvornår skal et brændstoffilter udskiftes?

Der er ikke noget lige svar, filteret skiftes blot med intervaller, før det bliver tilstoppet. Mindre snavs betyder længere intervaller. Filtertype påvirker også i høj grad. Syntetiske materialer og papfiltre holder for eksempel ikke så længe som et rustfrit filter. Tidligere brugte man pap og syntetiske materialer for at få finere filtrering, men nu er der samme mulighed for finfiltrering med rustfri brændstoffiltre.
 
 

5

Problemer med modtryk i brændstoffilter

En almindelig årsag til brændstofproblemer er tilstoppede brændstoffiltre, der hæmmer flowet. Der er hovedsageligt to årsager, der skaber problemet.

 • Filtermaterialet er svulmet op, og hullerne, der slipper brændstoffet igennem, er blevet mindre.
 • Snavs har samlet sig i filteret, så flowet er hæmmet
 • En kombination af begge ovenstående årsager.
 
 

6

Hvad betyder forfilter?

Forfilter monteres som det lyder før brændstofpumpen. Dette er et grovere filter på cirka 150 mikron, der filtrerer grovere partikler, der er kommet ind i brændstoftanken ved tankning. Dette filter er der for at beskytte brændstofsystemet mod det vestlige snavs. Mange eftermarkedsinstallationer bruger ikke noget forfilter med gode resultater alligevel. Snavs ender i stedet i "hovedfilteret".
 
 

7

Hvor er et brændstoffilter monteret?

Selve "hovedfilteret", som blot omtales som et brændstoffilter, er monteret mellem brændstofpumpen og brændstofskinnen. Filteret kan monteres hvor som helst mellem brændstofpumpen og brændstofskinnen. Placering og nem service bestemmer, hvor filteret er monteret.
 
 

8

Hvor meget kraft kan et brændstoffilter klare?

Dette afhænger af flere faktorer såsom filtermateriale og størrelsen på filteroverfladen, maden forbinder sig med. I de fleste tilfælde har producenten testet dette og angiver tydeligt i informationen, hvilken effekt/flow brændstoffilteret kan klare.
 
 

9

Kan du rense et brændstoffilter?

Nej, rengør ikke et brændstoffilter. Det bliver ikke godt. Brændstoffilteret er en servicedel og skal udskiftes med mellemrum.